De Houtduif (Columba Palumbus) Of Palombe

De houtduif (Columba palumbus) is een van de meest voorkomende vogels in onze steden. Het is de grootste variƫteit aan duiven in Europa. Het is ook bekend als de Palombe, zeer populair bij jagers in het zuidwesten van Frankrijk tijdens de migratie van enkele van deze vogels in de herfst.

De houtduif (Columba palumbus) of Palombe

Hoe herken je een houtduif?

De houtduif is een grote vogel met een blauwgrijs verenkleed op de rug en het hoofd en roze op de borst. Hij is herkenbaar aan zijn witte vlekken op de zijkant van zijn nek (behalve de jonge duiven) en een witte lijn op zijn vleugels en staart, beter zichtbaar wanneer hij vliegt. Zijn veren zijn glad en zijdeachtig. De houtduif wordt ook herkend door zijn langzame gang wanneer hij op de grond beweegt.

Schreeuwen en de houten duif zingen

De houtduif is gemakkelijk herkenbaar aan zijn typische koeren, voornamelijk gedreven door mannetjes. Deze kreet dient om zijn congeneren te informeren dat hij het territorium bezet. Het is het hele jaar door te horen, vooral bij zonsopgang.

Woodpigeon habitat

De houtduif leeft net zo veel op het platteland in de bossen als in de stad, in de straten, parken en tuinen, waar het zelfs heel aanwezig is. Het wordt overal in Europa gevonden. Het heeft echter niet hetzelfde gedrag als de habitat. In de landelijke omgeving is het eerder een angstige vogel, misschien vanwege de jagers die hem opsporen. Aan de andere kant is de houtduif in de stad helemaal niet bang voor de aanwezigheid van de man. Integendeel, hij is er heel dicht bij. Hij woont het vaakst in bands die een groot aantal individuen verzamelen.

De houtduif leeft net zo veel op het platteland in de bossen als in de stad

Kracht van houtduif

De houtduif is herbivoor. Het voedt zich meestal op de grond, zoals veel zaden, kruiden, knoppen of bladeren. In de zomer eet hij ook fruit, terwijl hij beukvruchten en eikels tijdens de herfst goedkeurt.

Hij is een fervent berkenbezoeker met zijn kittens en klimop met zijn fruit.

Houtduif fokken

De vrouwelijke houtduif bouwt zijn nest relatief summier tussen april en september, hetzij op de tak van een boom of op de grond, verborgen in vegetatie. De vrouwelijke houtduif legt zijn eieren, twee van hen, in april of mei. Ze heeft tussen de 2 en 3 broedjes per jaar. De eieren worden ongeveer 17 dagen door beide ouders bedekt. Eenmaal geboren, worden jonge vogels ook gevoed door de man en vrouw met een uitscheiding op basis van voorverteerde mengsels van zaden, "duivenpap" genoemd, die ze in hun gewas houden. De kuikens verlaten het nest na drie weken.

Is de houtduif nuttig of schadelijk voor de tuin?

Op het platteland wordt de houtduif als schadelijk beschouwd, vooral in de winter, omdat hij enorme schade aanricht op onder meer koolzaad of granen. In de stedelijke omgeving wordt hij vaak gezien op de grasvelden van tuinen waar hij zaden voor voedsel verzamelt. In het voorjaar eet het ook de knoppen en bloemen van planten en bomen in tuinen. In de moestuin kan hij op een boomtak landen om de zaailingen en vooral die van erwten in de gaten te houden die hij voor voedsel zal herstellen.

Deel Met Je Vrienden