Het Wilde Konijn, Formidabel In De Tuin

Loading...

Loading...

wild konijn (Oryctolagus cuniculus) of gewoon konijn

Het wilde konijn (Oryctolagus cuniculus) of het gewone konijn is een van de haasachtigen zoals de haas. Dit zoogdier van de familie Leporidae ontleent zijn naam aan de garennes, voorheen genoemd naar de met gras begroeide of beboste ruimtes truffels van netwerken van holen waar deze konijnen talrijk waren. Het gewone konijn wordt ook gedomesticeerd voor het fokken, evenals voor de goedkeuring met in het bijzonder de dwergkonijnen.

Het wilde konijn: identiteitskaart

Het wilde konijn onderscheidt zich van de haas door zijn kleinere formaat: tussen 35 en 50 cm zonder staart en oren ook korter dan 9 cm. Afhankelijk van de sjabloon varieert het gewicht tussen 1 kg en 2,5 kg. Het heeft een grijs-bruine tot grijs-beige vacht, met een witachtige buik en een kleine rode vlek op de nek.

Seksueel dimorfisme wordt waargenomen in de vorm van het hoofd: dunner en meer langwerpig bij vrouwen, terwijl mannen meer mollig zijn.

Het konijn onderscheidt zich door een groot gebit (28 tanden) dat nooit stopt met duwen. Het heeft ook een heel goed zicht dat 360° C is, met zijn ogen waarvan de iris bruinzwart is, in tegenstelling tot de haas. Naarmate de helderheid daalt, blijft het konijn heel goed zien. Maar vlak voor hem is het zijn vibrissa waarmee hij de aanwezigheid van obstakels kan voelen. Zijn gehoor is geen bijzonder precieze betekenis voor hem, terwijl de scherpte van zijn reukvermogen buiten twijfel staat. Een ander gevoel is merkwaardig goed ontwikkeld bij het konijn, het is de smaak omdat het zout, zoet, zuur en bitter kan onderscheiden.

In nood of bij coitus gaf het konijn een klein piepje. Maar als hij wil waarschuwen voor een gevaar in de buurt, stempelt hij zijn voet en veroorzaakt een droog geluid dat op afstand resoneert.

Het konijn leeft in paren of groepen van ongeveer twintig volwassenen waarin een hiërarchie bestaat met dominant en gedomineerd: de eerste zal voorrang hebben boven de koppeling met de beste ruimte om te bevallen, terwijl de tweede in terugtrekking.

Terwijl hij de nacht ziet, leeft het konijn meestal van de schemering. De levensverwachting kan oplopen tot 9 jaar, maar hij is niet afhankelijk van roofdieren en andere obstakels voor zijn overleving.

De reproductie van het wilde konijn

jong konijn

Het konijn heeft de reputatie zeer actief seksueel actief te zijn, en het "hete konijn" is niet echt een onderschatte uitdrukking, omdat het het hele jaar door copieert door van partner te veranderen al naar gelang zijn verlangens, waardoor hij een nakomeling is opgeblazen.

Vrouwtjes kunnen het hele jaar door krols zijn, behalve in de herfst. De duur van de zwangerschap is Ă©Ă©n maand en zwangere vrouwen ontmoeten elkaar voornamelijk tussen februari en augustus.

Ze bevallen in een rabouillère (geboortehol) met een nest van 3 tot 12 kleine haarloze konijnen met gesloten ogen. Ze zoeken naar een van de 6 uiers van het vrouwtje dankzij het reukvermogen dat al aanwezig is: gezien het verschil tussen het aantal tepels en het aantal jongen, is er vaak een hoge mortaliteit bij jonge konijnen. Na 4 weken zijn de jongeren gespeend en zelfvoorzienend, ze bereiken seksuele rijpheid op respectievelijk 3 en een halve maand en 4 maanden, respectievelijk voor vrouwen en voor mannen. Slechts een maand na de bevalling is het vrouwtje opnieuw fecundabel: daarom kan ze maximaal 6 nesten per jaar krijgen!

De habitat van het wilde konijn

Het wilde konijn leeft op minder dan 1400 meter boven zeeniveau, in grasrijke gebieden, van alle soorten omdat er nog enkele struiken of heggen te verbergen zijn: het gaat van de heide naar het bos, door de open plekken, duinen, bosjes, weiden, akkers, en niet te vergeten openbare parken in steden, groene rotondes, autosnelwegen en industriegebieden, grasvelden en tuinen.

Om het graven van holen te vergemakkelijken, geven wilde konijnen de voorkeur aan zanderige, losse, goed doorlatende en diepe gronden. De holen, als ze niet geĂŻsoleerd zijn, zijn met elkaar verbonden door galerijen.

De leefruimte van het konijn kan oplopen tot 4 ha en verdubbelen als het in de gemeenschap leeft, maar het hangt af van de overvloed of niet van voedsel nabij het hol. Het markeert zijn grondgebied, inclusief de ingang van het hol, met urine, uitwerpselen en de afscheiding van de kinklieren.

Het wilde konijn, formidabel in de tuin

Het eten van het konijn

Het wilde konijn is duidelijk een herbivoor, omdat we het altijd geassocieerd zien met wortels in animatie en strips! Minder delicate, eet het ook zijn eigen nog zachte ontlasting gewoon ontlasting (er wordt gezegd cecotrope) dat hij zal kauwen alsof hij het broeden was. Dit is een soort digestie in twee fasen...

Afhankelijk van de omliggende natuur en de seizoenen, kruidachtige planten die verbruikt zal variëren: dit zal grassen (Poaceae) bij mooi weer naar de wortels, bollen, zaden, stengels, scheuten en bast van struiken bij de kou gebeurt. Als er culturen in zijn eigen bereik, wordt deze gebruikt of het een gebied van graan of een groente tuin waar wortels en kool met name groeien.

Het wilde konijn, het trefpunt van de tuinman

Wilde konijnen

Het wilde konijn kan veel schade aanrichten in landbouwgewassen, bossen en tuinen als hij in een dichtbevolkte populatie in een gebied woont. De verdeling is echter helemaal niet evenwichtig op het grondgebied: sommige regio's zijn binnengevallen, en in andere is deze bijna verdwenen. Zo, sinds 2007, de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) houdt toezicht op de populaties voor opname in bedreigde soorten, als dat nodig is. Tegelijkertijd wordt het opgenomen op de lijst van dieren die kunnen worden geclassificeerd als ongedierte.

Een van de grootste bedreigingen van wilde konijnen zijn natuurlijk de jagers. Maar pathologieën vertegenwoordigen een belangrijke oorzaak van mortaliteit: myxomatose en andere virussen, waaronder hemorragie.

Het wegennet is een valstrik voor konijnen die vaak verpletterd worden door automobilisten, zonder dat we kunnen spreken van een hecatomb-weg.

Tot slot, natuurlijke vijanden van het Katoenstaartkonijn konijnen hebben een verantwoordelijkheid op hun bevolking: vos, hermelijn, wezel, stinkdier, wezel, wilde kat, hond, uil, uil, adelaar... Maar zonder wilde konijnen om een ​​aantal van deze voeden roofdieren zouden worden bedreigd. Het is daarom belangrijk om de populaties van wilde konijnen op een evenwichtig niveau te houden, wat lokaal wordt gedaan door herintroductie-operaties.

Loading...

Video: Pallieter - Full Movie.

Loading...

Deel Met Je Vrienden