De Wilde Kat, Een Grote Gestreepte Katkat

Loading...

Loading...

De wilde kat (Felis silvestris silvestris) of boskat zou kunnen doorgaan voor een Cyperse kat, omdat we veel als huisdier in huis kruisen, behalve dat we dit zoogdier van dichterbij moeten bekijken - als je er een tegenkomt gezien de schaarste ervan, is veel imposanter en feller dan de huiskat. Verwar ook niet Felis silvestris silvestris met een huiskat die zou zijn verlaten!

wilde kat (Felis silvestris silvestris) of boskat

De wilde kat: identiteitskaart

Het massieve silhouet van de wilde kat onderscheidt het onmiddellijk omdat het tussen 50 en 80 cm lang kan meten voor een gewicht dat soms 8 kg bereikt. Het is bedekt met een dikke, tijger-achtige vacht, nooit gespot, met een borstelige cilindrische staart ook tijger, die wordt gekenmerkt door vier zwarte ringen. Een zwarte lijn loopt ook over de rug, van nek tot staart. In de zomer wordt de vacht dunner na de voorjaarsrui.

Zijn hoofd is bedekt met driehoekige oren zonder borstels, zoals de huiskat die 180° kan draaien, de iris van zijn ogen is geel, zijn vibrisses zijn wit en de punt van zijn neus is roze. Als een carnivoor heeft hij een mooie tanden van 30 quenottes!

De poten zijn vrij kort ondanks de hoogte van 35 tot 40 cm en de passage is te zien aan de linkerhand, groter dan die van een huiskat, maar ze verraden hetzelfde ontwerp met 5 vingers aan de voorkant en 4 aan de achterkant, terugtrekkende klauwen en voetzolen.

wilde kat (Felis silvestris silvestris) of boskat

Normaal miauwt de wilde kat en spint hij als de huiskat. Zijn zicht is beter bij weinig licht, wat zijn schemeringsleven verklaart. Hij heeft een zeer ontwikkelde reukzin en een goed gehoor.

Wanneer een verlaten huiskat terugkeert naar het wild, wordt hij een "verwilderde" kat genoemd. En omdat er niets verdeeld is in de natuur, gebeurt het dat kruisen plaatsvindt tussen huiskat en wilde kat, ze zullen katten "mestizo" geven, wat indruist tegen de duurzaamheid van de wilde soort.

De wilde kat is een verlegen, verlegen en gemakkelijk bang. Wanneer hij zich bedreigd voelt, maakt hij de grote rug door zijn haar te stuiven en te blazen door zijn mond te openen. Zijn actieve leven concentreert zich voornamelijk 's nachts of in de schemering, wanneer hij minder snel mensen zal ontmoeten en zich zal schamen. Overdag slaapt en slaapt hij op de grond of op een tak bijvoorbeeld. De levensverwachting is 10 jaar, maar is vaak minder.

De reproductie van de wilde kat

In de late winter en lente, verwanten wilde katten, geboorte na een draagtijd van 60 tot 65 dagen, die meestal tussen de 2 en 6 kittens per jaar heeft (het kan echter voorkomen dat één nest in het voorjaar wordt gevolgd door een ander in de zomer). Het vrouwtje, alleen om voor haar nakomelingen te zorgen, voedt haar jongen met haar 8 spenen. Bij de geboorte hebben de kittens hun ogen gesloten en dat duurt ongeveer tien dagen. Ze blijven bij de kat tot hun 5 maanden, de tijd om te leren jagen op voedsel en om 1 jaar seksueel rijp te worden voor mannen en een beetje eerder voor vrouwen.

Het leefgebied van de wilde kat

De wilde kat leeft voornamelijk in loofbossen, maar hij zwerft ook, vooral voor jagers, open plekken, heide gebieden of moerassen op een hoogte van niet meer dan 1000 meter. Vrouwtjes - omdat zij de leiding hebben over kittens - zijn meer sedentair dan mannen, meer zwervers, die over grotere territoria evolueren dan vrouwtjes (3 km² tegen 2 km²), en die op katten afstormen. De wilde kat markeert zijn passage en begrenst zijn territorium, dat hij verdedigt, door het storten van urine, uitwerpselen, afscheidingen van verschillende klieren: anaal, labiaal, jugal, zweet, talg. Het leefgebied bevindt zich in een boomstronk, een verlaten hol, een rotsholte, een boomstronk...

Wild kattenvoer

Als carnivoor is het ook de aanwezigheid van voedsel dat het territorium van de wilde kat bepaalt, op zoek naar kleine knaagdieren zoals de veldmuis, konijnen en jonge hazen, eekhoorns, vogels en als hij echt honger heeft, zal hij ook hagedissen, kikkers, insecten of zelfs vissen eten. Net als de huiskat, dient het gras hem ook om haarballen in zijn maag te vermijden.

wilde kat (Felis silvestris silvestris) of boskat

De wilde kat, een zeldzaamheid in Frankrijk

De wilde kat komt voor in Oost-Europa, maar is in heel Frankrijk zeldzaam geworden, afgezien van een beetje in het noordoosten, waar het gevarieerde bos blijft bestaan: de verdwijning van bossen leidt onvermijdelijk tot het verval van de wilde kattenpopulatie.

Kruising met gedomesticeerde katten ontaardt het wilde ras maar is ook een slachtoffer van jacht, trapping en wegverkeer. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de sneeuw het hem niet gemakkelijker maakt om te jagen: hongerig, hij kan doodgaan.

Vanuit het oogpunt van zijn gezondheid, de wilde kat is gevoelig voor dezelfde virussen aanklagen de huiskat namelijk tyfus, AIDS kat, katachtige leukemie...

Roofdieren zoals rode vos, marter, hermelijn en steenarend vallen kittens aan.

Als aanvulling op zijn zeldzaamheid benadert de wilde kat de mens niet, de tuinman heeft niets te vrezen van hem.

Vandaag de dag, de wilde kat heeft beschermende maatregelen op Europees niveau als het is geregistreerd bij schema A van Verordening 338/97 inzake de bescherming van soorten en de wilde flora door het reguleren van de handel en over bijlage II van het Verdrag van Bern, die verbiedt te vernietigen, verminken, vangen of te verwijderen, opzettelijk verstoren of te naturaliseren, en te vernietigen, te wijzigen of af te breken voor het milieu. In Frankrijk is het besluit van 23 april 2007 tot vaststelling van de lijst van landzoogdieren beschermd op het gehele grondgebied en de voorwaarden van hun bescherming vormt een aanvulling op het apparaat.

(foto 2 door Lviatour - Persoonlijk werk, CC BY-SA 3.0)

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden