De Witte Ooievaar (Ciconia-Ciconia), Een Migrerende Waadvogel

Loading...

Loading...

De ooievaar is een grote trekvogel uit de familie van steltlopers, vleesetende vogels van moerassen. Het behoort tot de orde Ciconiiformes. Als er verschillende soorten ooievaars zijn, is de witte ooievaar de meest wijdverspreide in Frankrijk (Ciconia ciconia). Het is zelfs de symboolvogel van de Elzas. De ooievaar brengt echter geen baby's naar jonge ouders, in tegenstelling tot oude legendes die een beetje clichés uit de folklore zijn!

De witte ooievaar (Ciconia-ciconia), een migrerende waadvogel

Hoe een ooievaar herkennen?

Met zijn grote, verenvrije benen en zijn lange, oranjerode snavel is de ooievaar direct herkenbaar. Zijn witte jas en de uiteinden van zijn zwarte vleugels maken de ooievaar tot een unieke vogel. Zijn bijzonderheid is ook om lang op slechts Ă©Ă©n van zijn poten te kunnen blijven zitten door zijn verenkleed glad te strijken. De ooievaar heeft een langzame en majestueuze gang. Het is meer dan 1 meter lang, dat het onder grote vogels rangschikt, en heeft een indrukwekkende spanwijdte van meer dan 2m. Tijdens de vlucht, heeft de ooievaar een verlengde hals, in tegenstelling tot de reiger, waarmee het vaak verward is.

Schreeuwen en zingen van de ooievaar

De ooievaar schreeuwt niet of schreeuwt omdat het een spier rond het orgel mist waardoor het geluiden kan maken. De geluiden die het afgeeft zijn snaps van snavel waarmee hij met zijn soortgenootjes kan communiceren. Er wordt gezegd dat de ooievaar barst.

Ooievaarspaar, getraind voor het leven

Het leefgebied van de ooievaar

De ooievaar wordt gevonden in open gebieden van gewassen, weilanden, langs rivieren, in weilanden of boomgaarden. Sommige ooievaars zijn sedentair en anderen migreren van Europa naar Afrika, via de Straat van Gibraltar of de Bosporus, van september tot winter. De ooievaars reizen duizenden kilometers in minder dan een maand per jaar. Ze keren rond februari terug naar Europa.

Ooievaar voederen

De witte ooievaar is vleeseter. Het voedt zich in Europa met kikkers, kikkervisjes, hagedissen, palingen, regenwormen, slangen, vissen, sprinkhanen, weekdieren, slakken, schaaldieren, kuikens en kleine eieren. vogels en kleine zoogdieren die ze jaagt en vangt met haar grote snavel. In Afrika bestaat het voederen van ooievaars voornamelijk uit sprinkhanen.

Cigogneau nestelt met zijn ouders

Reproductie van de ooievaar

De ooievaar broedt in kolonies in Europa. Seksuele volwassenheid vindt plaats rond 4 of 5 jaar oud. Eenmaal verenigd, zijn het mannetje en het vrouwtje voor het leven. De ooievaar nestelt zich in reeds gebouwde nesten die hij vindt door nieuwe materialen toe te voegen. De nesten worden altijd in de hoogte geĂŻnstalleerd, bovenaan een boom, op een torenspits of op een pyloon. Het vrouwtje legt 4 eieren (1 elke 2 dagen) in het nest dat ze 's nachts broedt en het mannetje gedurende de dag. Incubatie duurt tussen 32 en 34 dagen.

Is de ooievaar nuttig of schadelijk voor de tuin?

Dol op wormen, slakken, insecten of veldmuizen, de ooievaar is een bondgenoot in een tuin. Het kan het inderdaad van al deze plagen bevrijden.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden