Lijster, Een Trekkende Vogel Met Gevlekt Bruin Verenkleed

Loading...

Loading...

De lijsters zijn een trekvogel die voornamelijk in Europa en Azië leeft. Het maakt deel uit van de orde van mussen die behoren tot de familie van de Turdidae. In Frankrijk zijn vier soorten lijsters wijdverspreid: de zanglijster, de paarse spruw, de veldlijster en de spruwbuis.

Lijster, een trekkende vogel met gevlekt bruin verenkleed

Hoe een lijster te herkennen?

De spruw wordt herkend aan zijn gevlekt bruin verenkleed, hoewel er, afhankelijk van de soort, variaties in kleur zijn. Aan de andere kant hebben de mannetjes en de vrouwtjes voor elke soort hetzelfde verenkleed. De spruw is ook een vogel die erg veel lijkt op merels, vooral merels.

Het leefgebied van lijsters

De spruw heeft geen toegewezen leefgebied. Het geeft echter de voorkeur aan graslanden waar het voedsel, bossen, bosjes of heggen kan vinden. Sommige soorten, waaronder de zanglijster, begeven zich ook in tuinen en groene ruimten in stedelijke gebieden.

De lijsters worden herkend door het gevlekte bruine verenkleed

De spruw voederen

De voeding van de spruw varieert afhankelijk van het seizoen. In de herfst en winter heeft de lijsters een plantaardig dieet. Het voedt zich voornamelijk met vruchten zoals meidoorn, hulst, klimop of maretak. Hoe meer het mooie seizoen doorgaat, hoe meer de lijsters zijn dieet diversifiëren door zich te wenden tot een meer dierlijk dieet. In het voorjaar en de zomer eet de spruw regenwormen, spinnen, slakken of slakken.

Reproductie van lijsters

Alle soorten spruitteelt in Frankrijk, met uitzondering van de purperkreeftjesfokkerij in de Noordse landen. De nestperiode is anders, afhankelijk van de soort lijster: deze strekt zich uit van april tot eind juni voor de lijsterbaden, van maart tot eind augustus voor de lijstermuzikant, van mei tot half juli voor de lijster en Mei tot begin augustus voor de Italiaanse spruw. De lijsters zetten hun nest in een boom tussen 2,50 meter en 9 meter hoog, afhankelijk van de soort. Alleen de paarse spruw nestelt op de grond onder struiken.

De spruw kan 2 tot 3 broedjes per seizoen hebben en legt bij elke uitzaai tussen 4 en 6 eieren. Het vrouwtje broedt de eieren gedurende 12 tot 15 dagen. Kuikens zijn ongeveer 30 dagen na de geboorte zelfvoorzienend.

Lijster: beginneling - Kleine spruw

De belangrijkste soort lijsters

De spruw stroomt leeg

De darterlijster (Turdus viscivorus) is de grootste van de Europese lijsters en de hevigste. Het meet 26 cm en de spanwijdte is 42 tot 47 cm. De darterlijster is bleek van kleur en heeft veel zwarte vlekken op de buik. Het lied van de man is erg krachtig en herkenbaar.

De lijster Litorne

De veldlijster (Turdus pilaris) heeft een kleurrijk verenkleed: blauw op zijn kop, de achterkant van de nek en op zijn staart; bruin op zijn vleugels en rug, en geelbruin rood met zwarte vlekken op zijn boezem en flanken. Het is de spruw die het meest leeft in een groep. Het is niet ongewoon om vluchten van meer dan 1000 mensen buiten het broedseizoen te zien. De litorne-lijster heeft de bijzonderheid om zijn trekbewegingen gedurende de dag te maken.

De paarse spruw

De paarse spruw (Turdus iliacus) is de kleinste van de lijsters. Het heeft olijf-bruin verenkleed op de rug en vlekken van dezelfde kleur op de buik. De paarse spruw is soms gezellig, soms eenzaam. Het wordt vaak gezien in het gezelschap van de veldspruw. De lucht van het nestelen van de paarse lijsters gaat van IJsland naar Scandinavië door de staten van de Westelijke Oostzee. Deze spruw migreert vooral 's nachts.

De lijster muzikant

De zanglijster (Turdus philomelos) is vergelijkbaar met de paarse spruw, behalve dat hij kleiner is. Deze lijster leeft evenveel in de bosmassieven of de heggen als in de groene ruimten en tuinen van de steden. De zanglijster is een van de meest voorkomende spruwensoorten in Frankrijk.

Nest van spruw

Is de spruw nuttig of schadelijk voor de tuin?

Zoals de meeste passanten, kan spruw ook problemen veroorzaken in de tuin. Door een deel van het plantendieet kan de lijsters schade aanrichten door het eten van tuinbessen zoals aardbeien of krenten, het schrapen van zaailingen en het eten van jonge groentepruit.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden