De Europese Sperwer (Accipiter Nisus), Meedogenloze Jager

Loading...

Loading...

De Europese Sperwer (Accipiter nisus) maakt deel uit van de familie van roofvogels. Het is een kleine roofvogel met krachtige serres. De Europese Sperwer is een meedogenloze jager die normaal in de bossen leeft, maar die in toenemende mate onze steden en tuinen bezoekt waar hij gemakkelijk zijn favoriete eten kan vinden, de kleine mussen.

De Europese Sperwer (Accipiter nisus), meedogenloze jager

Hoe een Europese Sperwer te herkennen?

De Europese Sperwer heeft het herkenbare uiterlijk van roofvogels, ook al is het klein, met zijn gebogen snavel en lange klauwen. Het mannetje, dat iets kleiner is dan het vrouwtje, heeft een grijsblauw verenkleed op de rug, de vleugels en de staart. De lagere delen zijn wit, versperd met rode functies. Het hoofd van de Sperwer is herkenbaar aan zijn grijsblauwe kleur, zijn rode wangen en vooral zijn geeloranje ogen. De Europese Sperwer heeft een lange, dunne, karakteristieke staart.

Schreeuwen en zingen van de Europese Sperwer

De Europese Sparrowhawk is een vrij discrete vogel. U kunt echter een oproep horen wanneer u over het nest waakt en tijdens het broedseizoen. De snelheid van zijn huilen varieert afhankelijk van het feit of de Europese Sperwer hem tijdens een verkering gebruikt of waarschuwt voor een gevaar.

Europese Sparrowhawk tijdens de vlucht

Het leefgebied van de Europese Sperwer

De Europese Sperwer kan een trekvlucht zijn als hij in Noord-Europa woont, of zittend als hij in het zuiden van het continent woont. Het is een vogel die zowel in bossen als in open bosgebieden leeft en in steden waar hij ook voedsel kan vinden.

Eten van de Europese Sperwer

De Europese Sperwer voedt zich voornamelijk op kleine zangvogels (huismussen, koolmezen, grasmussen, boomvinken, gewone roodborstjes, zwaluwen, spreeuwen, enz.) Die hij altijd op open plekken verrast. Het is een vogel die zijn prooi niet gemakkelijk loslaat. Het kan doorgaan in bosjes, in loof of in de vlucht gedurende 2 tot 3 kilometer voordat het wordt gevangen.

De vrouwelijke Sperwolf kan, gezien zijn grotere formaat, grotere prooien aanpakken zoals lijsters, duiven of fazanten. Wanneer mussen in de winter schaars zijn, voedt de Europese Sparrowhawk zich ook met kleine zoogdieren zoals muizen of spitsmuizen. De Europese Sparrowhawk, die niet bang is voor mensen, let ook op tuinvoeders om met name de koolmezen te verrassen.

Sparrowhawks of Europe (Accipiter nisus)

Reproductie van de Europese Sperwer

In de Europese Sparrowhawk bouwen man en vrouw samen hun nest, ook al doet de laatste het grootste deel van het werk. Het nest is hoog genoeg in een boom geïnstalleerd. Het vrouwtje legt tussen april en juli 4 tot 6 eieren, een keer per jaar, met een interval van 2 dagen tussen elk ei. Ze broedt ze gedurende 33 tot 42 dagen. Kuikens vluchten na 24 tot 30 dagen.

Is de Europese Sperwer nuttig of schadelijk voor de tuin?

De Europese Sparrowhawk is alleen schadelijk voor de tuin als je hebt besloten om een ​​vogelvoeder te installeren. De laatste zijn meestal mussen waarvan Sparrowhawk gek is: hij aarzelt niet om ze in de tuinen te bekijken en te vangen voor voedsel. Als je wilt voorkomen dat de vogels in je feeder in het voedsel van de Europese Sparrowhawk terechtkomen, kun je het gemakkelijk beschermen door het bijvoorbeeld uit te rusten met een dak of onder een latwerk te plaatsen dat alleen binnen laat. de kleine vogels.

Foto's: Eddy Van 3000 n° 1 - Tony Hisgett n° 2 - Accipiter n° 3

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden