Robin (Erithacus Rubecula): Kleine Bekende Vogel Van Onze Tuinen

Loading...

Loading...

Bekend in onze tuinen, de robin (Erithacus rubecula) maakt deel uit van de Muscicapidae-familie. Het is een vrij eenzame vogel, maar hij waardeert de aanwezigheid van de man vooral in de winter als iemand hem kruimels brood ter beschikking stelt. Deze tjilpen en zijn melodieuze lied rock onze ochtenden, naar het hart van de steden.

De rode keel (Erithacus rubecula): weinig bekende vogel van onze tuinen

Hoe een Robin te herkennen?

De rode keel is een kleine, ronde vogel met korte vleugels. Het is gemakkelijk de volwassen rode keel te herkennen aan de oranje kleur van het verenkleed dat zijn borst en nek bedekt, tot aan zijn voorhoofd. Al dit deel is omgeven door een lichtgrijze band. Het bovenste gedeelte van haar lichaam is donkerbruin van kleur. De rode keel heeft twee kleine, zeer donkere ogen en een donkerbruine snavel. De poten zijn roodachtig of bruinig. Rode kelen hebben een ander uiterlijk: ze hebben geen oranje verenkleed maar een bruin lichaam gespikkeld met roodbruine buff.

Schreeuwen en zingen van de roodborst

De rode keel betovert onze tuinen met zijn typische zang: een reeks noten rolde en floot op een scherpe toon die ons ontwaakt in de vroege ochtend vanaf de lente, behalve aan het einde van de zomer als hij ruien. Wanneer de rode keel zich zorgen maakt, geeft hij herhaaldelijk een kreet van opwinding. Deze kreet kan heel snel zijn wanneer het een gevaar voelt, zoals bijvoorbeeld in de buurt van het nest van zijn jongen. De rode keel zingt hoofdzakelijk om vrouwen aan te trekken en zijn territorium te markeren.

Vogeltje met rode keel

De habitat van Robin

De rode keel leeft voornamelijk in Europa, waar hij in de winter van noord naar zuid migreert. Het kan ook worden gevonden in Noord-Afrika, Oost-Siberië en Iran. De favoriete habitats zijn bossen, natuurlijke bossen, heggen, parken en tuinen in de stad en op het platteland.

Red Robin Food

De rode keel is insecteneter. Het voedt zich met insecten, spinnen, larven en kleine ongewervelde dieren zoals de regenworm. In het slechte seizoen, wanneer dit dieet zeldzamer is, verbruikt de rode keel klein fruit zoals bessen van taxus of jeneverbes. Hij eet ook kleine zaden en overgebleven brood als hij in de stad woont.

Rode keel in de winter

Reproductie van Robin

De rode keel installeert zijn nest van takken, gras, droge bladeren en mos uit het zicht, goed verborgen door vegetatie of in een holte van een oude stenen muur. Het is niet ongebruikelijk om een ​​nest in een mailbox of pot te vinden. Het vrouwtje is alleen om het nest vanaf eind maart te bouwen. Ze legt 5 tot 7 eieren en broedt ze 11 tot 14 dagen, gedurende welke tijd de vrouwelijke rode keel het nest verlaat om alleen door het mannetje te worden gevoerd. Zodra de eieren uitkomen en een week lang broedt het vrouwtje en brengt de man het nodige voedsel mee. Vanaf de tweede week voeden beide ouders de pups tot ze onafhankelijk zijn, op de leeftijd van 3 weken.

Is het robin nuttig of schadelijk voor de tuin?

De rode keel veroorzaakt geen schade aan de tuinen en voor niets ter wereld zouden we ons niet willen ontdoen van dit kleine melodieuze liedje dat de komst van het mooie seizoen goed ruikt.

Loading...

Video: Vogel Gespot, Roodborst.Veluwe.

Loading...

Deel Met Je Vrienden