De Den Marter (Martes Martes) Of Marte, Ver Van De Tuin

Loading...

Loading...

De den marter (Martes Martes) of Marte

De marter of marter, wiens echte naam de pijnboommarter is (Martes martes), behoort tot de familie van de marterachtigen, zoals de marter (Martes foina). Als het zowel kleine vleesetende zoogdieren zijn, van hetzelfde geslacht, verschilt hun soort even goed als hun gedrag, omdat het zeer zeldzaam is om een ​​marter bij zijn huis te zien, wat niet het geval is voor de marter.

De marter: identiteitskaart

De wezel heeft een bruine vacht die donkerder wordt op zijn poten en staart, terwijl hij op zijn hoofd klaart. Zijn keel en bovenborst zijn geeloranje of roomgeel, in de vorm van een slabbetje. Het bereikt pijnlijk 15 cm hoog en 35 of zelfs 55 cm lang, waaraan 18 tot 25 cm van een zeer bossige staart moet worden toegevoegd. Het weegt tussen 700 gram en maximaal 2 kg, zelden meer, het hangt er ook van af of het een vrouw of een man is, want het seksuele dimorfisme is behoorlijk uitgesproken in de marter.

Hoewel ze kortbenig zijn, zijn ze vrij lang en zijn ze harig in de plant. Mannetjes en vrouwtjes hebben een abdominale geurklier waardoor ze kunnen deponeren waar ze circuleren, hun geur als een teken van passage, vooral op het moment van spoorvorming. Ze heeft oren die opvallen met een gelige rand. Haar truffel is erg zwart en ze spreekt geen soort van miauwen alleen tijdens de sleur, anders is ze stil. De marter heeft een goed ontwikkelde geur, zicht en gehoor. Ze is erg lenig en klimt van takken naar takken in de bomen, maar reist ook heel goed op de grond om te jagen.

Hoe een marter onderscheiden van een marter?

Marten heeft een enigszins massieve cijfer dat wezel maar vooral het slabbetje dat de twee wezels onderscheidt: eindigt in een punt en eerlijk sinaasappelcreme in marters, is wit en bilobed de Wezel. Bovendien observeren van de sporen van de twee dieren in losse grond, kan de marters die sporen van haar dat niet voorkomt in het wezeltje die niet haar onder de poten heeft laten zien.

Theoretisch kan de marter tien jaar leven, of zelfs meer in gevangenschap, maar in het wild is de levensverwachting eerder rond de 3 of 4 jaar.

De reproductie van de marte gebeurt door een proces van vertraagde ovo-implantatie, dat wil zeggen dat de implantatie van de eieren op een vertraagde manier gebeurt (ongeveer 200 dagen) in vergelijking met de koppeling die plaatsvindt in Juli en augustus met soms verschillende mannen. De geboorte van de jongen, die maximaal 6 per nest kan zijn, maar gemiddeld 3, vindt plaats in de volgende lente, rond april en mei, in het gat van een boom, een rotsachtige holte maar niet op de grond. Het vrouwtje geeft de jongen ongeveer 2 maanden borstvoeding, ze groeien naar volwassen grootte en worden onafhankelijk op 5 of 6 maanden oud, maar bereiken pas hun tweede of derde jaar seksuele rijpheid. De vrouw gaat alleen met haar jongen om, wat ook laat zien dat de marter een nogal eenzaam dier is.

Het leefgebied is voornamelijk geconcentreerd in naald- en / of hardhoutbossen in heel Frankrijk, met een voorliefde voor het oosten en de bergachtige bosmassieven, maar het waagt zich zelden tot open gebieden zoals open plekken.. Het wordt zelden gevonden in de Provence en het noorden. Zoals bij kalveren en verzorgt de geringe, de verschillende woonvertrekken een gat in een boomstomp, een squirrel verlaten nest kan een nest uilen verlaten, een rots holte, meestal in de hoogte, maar in de zomer kan het zich vestigen onder boomwortels of in bramen, op grondniveau. In tegenstelling tot de wezel benadert het zelden huizen en bemoeit zich daarom niet op zolders.

De den marter (Martes Martes) of Marte

De vitale ruimte strekt zich uit over een gebied dat twintig kilometer op twintig kan zijn. Het is het meest actief in de schemering en 's nachts, maar wanneer de winter en de kou zich voordoen, vertraagt ​​het en wordt het meer daglicht.

Het voedsel van de marter

Marten is vleesetende, met een voorkeur voor voles die kan worden vervangen door veldmuizen, spitsmuizen, konijnen, eekhoorns, vogels en hun eieren (Robin, chickadee, lijsters, spechten, duiven...), amfibieën. Ze eet ook lijken van dode dieren.

Ze is ook insectenetend en valt hommelbijen aan, waarbij ze kevers en kevers in aantal eet.

De marte veracht fruit niet, want het is vleesetende, vooral in zomer en herfst: het kan wilde vruchten zijn, maar ook die van een landbouwgewas.

Ze past haar dieet aan aan wat de seizoenen haar het gemakkelijkst bieden.

De marter, onschadelijk voor tuinders

Anders dan de wezel komt de marter niet op bezoek bij je kippenhok, te dicht bij je huis en te ver van zijn plek in het bos.

Sinds 2014 maakt de marter geen deel meer uit van de "schadelijke" soort in Frankrijk. Dit is ongetwijfeld een besluit dat is genomen naar aanleiding van de waarneming van de achteruitgang van bevolkingsgroepen die moesten worden stopgezet. Sommige Europese landen hebben zelfs programma's voor bevolkingscomfort of herintroductie.

Verschillende factoren verklaren de mortaliteit van de marter, die jacht op het herstel van pelsgoed omvat, maar ook haren die bedoeld zijn om borstels van hoge kwaliteit voor aquarellisten te maken. Trapping en vergiftiging hebben in veel gebieden ook veel marters gedood.

Bosfragmentatie, ontbossing en bosbouw veroorzaken leefgebiedverliezen en doorgangen voor de marter, en het wegverkeer veroorzaakt fatale botsingen voor het dier.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden