Fazant, Een Soort Wilde Kip

Loading...

Loading...

Uit de volgorde van hoenderachtigen, de fazant maakt deel uit van de familie van vogels waar men de voorouders van de kip en de kalkoen vindt. De fazant is wijdverspreid in Frankrijk omdat hij kunstmatig is gefokt voor de jacht. Het is veel zeldzamer in het wild. De fazant woont op het platteland, maar is te vinden in tuinen in de buurt van grote steden.

Mannelijke fazant

Hoe een fazant te herkennen?

De fazant heeft 30 ondersoorten. De meest voorkomende en ook de meest bekende is de Colchis fazant (Phasianus colchicus). De fazant is een vogel zo groot als een kleine kip, maar met zijn lange staart kan hij ongeveer 80 cm groot worden. Het is herkenbaar aan zijn gevederte zeer kleurrijk rood-dominant en vooral zijn lange staart met rode en groene patronen. Sommige mannen hebben een witte kraag rond hun nek. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes en hun verenkleed is saaier, gewoon bruin. De fazant heeft een sterke, witachtige met poten en klauwen omheinde poten.

Schreeuwend en fazant zingen

Zoals de meeste Gallinaceans zingt de fazant niet, maar afhankelijk van de situatie worden er verschillende geluiden uitgezonden. Het is een vogel met hees en luidruchtig geschreeuw, vooral tijdens het broedseizoen. De fazant roept harde waarschuwingskreten of markeert zijn territorium terwijl hij zijn nek strekt. Het produceert ook kort geritsel met zijn vleugels.

Fazant vrouwtje of fazant

De habitat van de fazant

Inheems in Azië, fazanten zijn te vinden in landbouwgebieden en houten randen in de vlaktes of bergen. Het kan ook verblijven in grote geïsoleerde tuinen, struiken, bosjes op het platteland, maar ook in de buurt van grote steden.

Fazantendieet

De fazant is een alleseter die eet wat hij op de grond vindt. Ook groeiende fazanten voeden zich met larven, wormen, insecten en weekdieren. Op de leeftijd van 5 of 6 weken, de fazant wordt vegetarisch en geniet van de zaden van granen, fruit, knoppen, bloemen, scheuten en bessen.

Fazantennest

Fazant reproductie

Het fazant fokkenseizoen is in het voorjaar, maart en april. De fazant pareert door zijn lichaam recht te trekken en zijn vleugels uit te spreiden om het wijfje aan te trekken. De fazant is over het algemeen polygaam. Na het paren blijft het vrouwtje alleen totdat de jongen geboren zijn. Ze maakt het nest waar ze haar eieren gaat leggen. Het nest, bestaande uit takjes en grassen, ligt op de grond, verborgen in de vegetatie. De incubatie duurt ongeveer 3 weken en de leg vindt plaats in mei. Het vrouwtje legt 8 tot 14 eieren die ze gedurende 22 tot 25 dagen broedt. De jongen verlaten hun nest onmiddellijk na de geboorte. De vrouwelijke fazant produceert slechts één broedsel per jaar.

Is de fazant nuttig of schadelijk voor de tuin?

Zeer hebzuchtig van zaden, vruchten en bloemen, als de fazant zijn geluk vindt in jouw tuin, zal hij in staat zijn om enkele van je plantages en je zaaien te vernietigen, in het bijzonder door erin te wentelen. Maar de fazant, vooral als hij jong is, voedt zich met kleine ongewervelde dieren zoals wormen of slakken en stelt je in staat om van deze plagen voor je tuin af te komen.

Hoe dan ook, het maakt zijn nest uit het zicht en uit je goed geordende tuin. Vaak zal hij zonder grote schade slechts korte doorgangen in de moestuin maken.

Loading...

Video: Kip, fazant of kalkoen kuiken?.

Loading...

Deel Met Je Vrienden