The Magpie Pie (Pica Pica): De Spraakzame Zwarte En Witte Vogel

Loading...

Loading...

De ekster behoort tot de corvidae-familie. Algemeen bekend als "ekster-ekster" (Pica pica), het is wijdverspreid in Europa. Er zijn 13 ondersoorten eksters. Het is een slimme en zeer wendbare vogel.

De ekster: de spraakzame zwarte en witte vogel

Hoe een ekster herkennen?

De ekster is een grote vogel die herkenbaar is aan zijn witte verenkleed op de buik, op zijn flanken en op de basis van zijn vleugels, terwijl de rest van zijn lichaam zwart is met groene en metallic blauwe reflecties op zijn vleugels en zijn staart. Zijn krachtige snavel, zijn ogen en zijn benen zijn ook zwart. De staart van de ekster is vrij lang, tussen de 20 en 30 cm. De ekster is ook herkenbaar aan zijn vooruitgang: hij maakt grote stappen gevolgd door kleine sprongen.

Schreeuwen en zingen van de ekster

De ekster heeft een luide en luide kreet. We horen het vaak kletsen in onze parken en tuinen, vooral als eksters zich verzamelen.

De ekster, neergestreken in een boom

De habitat van de ekster

Oorspronkelijk leven eksters in agrarische of licht beboste gebieden. Maar het heeft de neiging over te gaan naar stedelijke en peri-urbane gebieden waar pesticiden, die het voedsel vernietigen, minder aanwezig zijn dan op het platteland en waar het niet wordt bejaagd. De ekster vindt zijn toevlucht in grote bomen zoals populieren, berken, pijnbomen of ceders, maar ook bosjes.

De ekster voeden

De ekster is allesetend. Het voedt zich met insecten, wormen of slakken, maar ook met zaden of bessen. De ekster houdt ook van het afval van mannen zoals broodkruimels, eieren of fruit. Zoals de corvids waarvan het deel uitmaakt, en als het niets anders vindt, eet de ekster de overblijfselen van lijken van kleine dieren die bijvoorbeeld op de weg verpletterd zijn. De ekster is ook vaak op de rug van koeien of schapen gelegd omdat hij zich graag voedt met teken dat aanwezig is in de vacht van de dieren. De ekster onderscheidt zich door een gat in de grond te graven om voedsel te bewaren voor 1 of 2 dagen.

Nest van eksters

Reproductie van de ekster

Tijdens de verkering, in het voorjaar, biedt het mannetje eten aan het vrouwtje aan. De ekster heeft slechts Ć©Ć©n broedsel per jaar van 4 tot 9 eieren dat het tussen 16 en 21 dagen broedt in een nest gemaakt van takjes, modder, gras en haar. Het mannetje voedt het tijdens de nestperiode. De jongen verlaten het nest na 25 tot 29 dagen, maar blijven tot de herfst bij de familie.

Is ekster nuttig of schadelijk voor de tuin?

Slecht geaccepteerd en ten onrechte beschuldigd van veel kwaad in landelijke gebieden, wordt de ekster geclassificeerd als een plaag waarop kan worden gejaagd. Het wordt beschuldigd van het plunderen van de reserves van jong wild, kleine vogels en zoogdieren, terwijl wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het deze soorten niet bedreigt. Daarom bezoekt de ekster onze tuinen in de stad, maar afgezien van haar concerten van hees geschreeuw, vertegenwoordigt ze geen overlast voor de plantages. Het kan zelfs vele schadelijke insecten elimineren.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden