De Leeuwerik, Mus Met Krachtig Lied En Melodieus

Loading...

Loading...

De Veldleeuwerik maakt deel uit van de orde Passeriformes, familie Alaudidae. Er zijn bijna 80 soorten. Degene die we kennen in Europa wordt genoemd de veldleeuwerik. Deze kleine zangganger, meestal zittend, nestelt op de grond.

Het belangrijkste kenmerk is het krachtige en melodieuze nummer dat in volle vlucht te horen is. Echter, beschermde soorten, de populatie van leeuweriken is in Europa aanzienlijk lager (minder 30% in 15 jaar) als gevolg van de aanwezigheid van pesticiden die het voedsel veranderen, maar ook de jacht.

De leeuwerik, mus met krachtig lied en melodieus

Hoe herken je een leeuwerik?

Een kleine, middelgrote passerine, en een beetje groter dan een mus, de leeuwerik heeft een bruin gekleurde jas met bruine strepen zwart op het bovenste deel. Zijn kop is iets donkerder en de leeuwerik heeft de eigenaardigheid van het hebben van witte wenkbrauwen boven zijn donkere ogen en een soort van kleine veernok aan de top die zich van tijd tot tijd kan herstellen.

Het onderste deel van zijn lichaam is wit, behalve zijn borst die bleek en zwart van strepen is. De staart van de leeuwerik is zwart met grote, stijve veren gespikkeld met wit.

De vlucht van de leeuwerik is herkenbaar omdat het op lage hoogte wordt gedaan over de velden, het gebied van voorliefde. Maar het is vooral tijdens de huwelijkse periode dat zijn vlucht typerend is.

Schreeuwen en zingen van de leeuwerik

De veldleeuwerik heeft een krachtig nummer met meerdere geluiden en variaties die eind februari te horen zijn. Het belangrijkste kenmerk is om op vrij grote hoogte tijdens de vlucht te zingen, vooral ter gelegenheid van verkering displays. Als de leeuwerik op de grond ligt, zingt ze rustiger. Zijn zang dient om zijn territorium te verdedigen en de banden tussen partners te versterken.

De veldleeuwerik heeft een krachtig lied

Het leefgebied van de leeuwerik

De leeuwerik is vooral aanwezig op open platteland waar bomen ontbreken. Ze leeft in een groep, vooral in de winter, en bezoekt regelmatig de velden, de cultuurgebieden en vooral de graangewassen, de weilanden of de moerassen. Het wordt ook gevonden op middelgrote hoogten. Het is een vogel die op de grond leeft om te eten. De kleur van het verenkleed maakt het vrijwel onzichtbaar.

Leeuwerik eten

De leeuwerik is insecteneter. Het voedt zich met insecten, hun larven en regenwormen. Maar ze waardeert ook de zaden en zaden die ze voornamelijk op het platteland vindt.

Nest de allocette

Reproductie van de leeuwerik

In leeuweriken vormen paren aan het eind van de winter in februari. Het is in deze tijd dat het mannetje zijn vluchttrouwen uitvoert door in een spiraal uit de grond op te stijgen en luid te zingen, om zichzelf bijna op de grond te laten vallen waarna het rond het vrouwtje paradeert.

De leeuwerik bouwt zijn nest op de grond door het meestal te verbergen in een plukje gras of holtes die het in de velden vindt. Het is de vrouw die het verzorgt met droog gras dat ze bedekt met haar. Het broedseizoen van de leeuwerik is tussen april en begin augustus. Het vrouwtje broedt ongeveer 11 dagen tussen 3 en 5 eieren. De leeuwerik heeft 2 tot 3 broedjes per jaar. De jongen worden vervolgens door beide ouders gevoerd en na ongeveer tien dagen gaan ze van start.

Is de leeuwerik nuttig of schadelijk voor de tuin?

Hoewel de leeuwerik zich voedt met onder andere zaden (uit de tuin of bloemen), vanwege de aanzienlijke afname van zijn populatie, verschijnt deze vogel niet (of meer) als een vogel die schadelijk is voor de tuin.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden