De Huismus (Passer Domesticus), De Vogel Van Stedelijke Gebieden

Loading...

Loading...

De mus, meer bepaald de huismus (Passer domesticus), behoort tot de familie van kleine passerines. Het is zeker de kleinste bekende vogel, vooral in stedelijke gebieden waar het wijdverspreid is. De mus is een zittende vogel die in een groep leeft.

Mannelijke huismus

Hoe een mus te herkennen?

De mus is een herkenbaar vogeltje dankzij zijn conische snavel. Anders zijn veren, redelijk uniforme kleur is onopvallend en vereist geen speciale voorzieningen te presenteren, behalve een soort grijze skullcap, evenals lichter gekleurde wangen als de rest van zijn lichaam. De mus heeft twee kleine, ronde, zeer donkere ogen. In de stad wordt de mus herkend door zijn huppelende wandeling onder de voetgangers waar hij niet bang voor is.

Schreeuwen en zingen van de mus

De mus heeft geen lied om over te spreken. Hij geeft korte, herhaalde kleine kreten. Vanaf januari is het mannetje erg vocaal actief. Het is met zijn kleine schreeuwen dat hij zijn territorium markeert waar zijn nest is.

Vrouwelijke huismus

Sparrow's habitat

De mus leeft waar de mens aanwezig is verstrekt, is dat het een minimum van plantaardige oppervlakken waar het voedsel kan vinden, genoeg om haar nest te maken en te verbergen in geval van gevaar kan ontvangen. In de stad en het land, mus leeft in holtes in gebouwen of geĆÆsoleerde boerderijen in de buurt van agrarische gebieden, tuinen en boomgaarden. Maar de mus wordt geleidelijk schaars in zeer grote steden waar de nestplaatsen verdwijnen met verstedelijking. De mus is een vogel die altijd in groepen leven onder zijn collega's en soms met zijn neef boom mussen. De mussen zoeken voedsel in groepen en slapen in gedeelde slaapzalen die enkele honderden vogels kunnen verzamelen.

Mus eten

De mus is een alleseter en voedt onder andere de resten van voedsel voor mannen maar ook landbouwhuisdieren. De mus kan al het voedsel vinden dat hij nodig heeft in een kippenhok waar de zaden beschikbaar zijn. Hij geniet ook vooral van zacht fruit, sommige knoppen en jonge scheuten. De mus voedt zich voornamelijk tijdens het springen op de grond.

Baby mus

Mus reproductie

Het broedseizoen, aan het eind van de winter, is het toneel van intense verkeringshows van verschillende mannen voor een vrouw. Mus nestelt, bestaande uit droge bladeren, stengels en veren hoog, meestal in holten of onder een dak. Net als de Europese spreeuw, nestelt de mus steeds meer in straatverlichting in de stad. Deze vogel neemt ook van tijd tot tijd het nest van het raam opslikken. De vrouwelijke mus legt tussen twee en acht eieren die ze gedurende 11 tot 14 dagen bij de man broedt. Drie of vier broeden zijn mogelijk per jaar.

Is de mus nuttig of schadelijk voor de tuin?

Grappige zaden en jonge scheuten, de mus is niet altijd welkom in een tuin. Hij waardeert de zaden die net zijn gezaaid, zoals fruit in boomgaarden. Aan de andere kant, dol op bladluizen, is de mus handig om de tuin van deze ongedierte te ontdoen.

Loading...

Video: Sperwer jagend in tuin Leeuwarden.

Loading...

Deel Met Je Vrienden