De Haas Van Europa, Snel En Wild

Loading...

Loading...

Europese haas (Lepus europaeus) of bruine haas: snel en wild

De Europese haas (Lepus europaeus), ook wel bruine haas genoemd, is een herbivoor-zoogdier uit de leporid-familie waartoe ook konijnen behoren. Hoewel de meesten van ons moeite hebben om ze te onderscheiden, hebben de haas en het konijn, zowel lagomorfen als geen knaagdieren, weinig gemeen.

De haas: identiteitskaart

Het haar van de haas is taai, meer of minder bruin en rood met zwarte haren en zelfs geelachtig, vooral in de zomer, maar de buik is romig wit. Zijn haren zijn wit. Een rui wordt gedaan in de herfst en aan het einde van de winter, vóór de zomer.

Hij draagt ​​lange oren (9 tot 13 cm) aan het eind waarvan een vaag zwarte vlek in de vorm van een driehoek is geschetst. Als hij eet, vouwt hij ze op zijn rug. Zijn kleine staart (6 tot 13 cm) is zwart maar wit aan de onderkant. Zijn achterpoten hebben een lengte en kracht die het mogelijk maakt om, wanneer het wordt gebruikt, sterk te springen (tot 2 m hoog, 3 m lang) en met een indrukwekkende snelheid te bewegen (tot 80 km / h). Bovendien is de haas ook een zwemmer, hij kan indien nodig een rivier oversteken.

Zijn grote formaat is een van zijn kenmerken: tussen 50 en 70 cm lang voor een gewicht dat 7 kg kan bereiken. De afwezigheid van seksueel dimorfisme maakt het moeilijk om vrouwen te onderscheiden die bekend staan ​​als hases, mannen, uit periodes van sleur waarin gedrag verschilt.

Naast de tanden, die 28 tanden hebben, zijn de reukzin en het gehoor uitstekend, wat de oculaire myopie compenseert, ondanks de ogen die een 360° -visie bieden. De haas krijst alleen in geval van levensgevaar, anders is het stil en solitair. Hij kan een goede tien jaar of twaalf jaar leven in het wild, waar hij sedentair en wild leeft (de haas wordt niet getemd).

Hoe onderscheid je een haas van een konijn?

In de eerste plaats is de haas veel corpulenter dan het konijn terwijl hij een slank figuur heeft, zijn oren langer en zijn vacht meer bont (zwart, donkerbruin, lichtbruin, rood, geelachtig, crème).

Het loopt ook veel sneller dan het konijn en zijn lange sprongen onderscheiden het van het konijn, dat zelf alleen beweegt voor korte afstanden.

De habitats zijn anders omdat de haas op de grond leeft terwijl het konijn in een hol verblijft. Vanaf de geboorte hebben harige leghens open ogen en beginnen te stoeien terwijl konijnen haarloos en blind zijn.

haas uit Europa

Het fokken van de haas

De reproductie van de haas begint met gevechten die "bouquinage" worden genoemd. Ze kent het verschijnsel van superfetatie, dat wil zeggen dat het vrouwtje twee overlappende nesten kan hebben: de dracht gedurende 41 dagen, ze kan paren en bevrucht worden een paar dagen voor het einde van de huidige dracht. Ze legt 2 tot 4 levrauts neer en begint dan minder dan 41 dagen later opnieuw. Het kan dus 4 tot 5 jaarlijkse nesten hebben, voornamelijk van de lente tot de late zomer, maar meer algemeen van eind januari tot eind september. De levrauts openen hun ogen bij de geboorte, ze hebben hun jas en bewegen vooral om hun moeder te zuigen. Borstvoeding duurt 1 tot 3 maanden en de levrauts worden snel autonoom. Hun geslachtsrijpheid wordt bereikt na 5 of 6 maanden.

De habitat van de haas

Het leefgebied van de haas ligt op de grond, in de bebouwde velden, de hagen, de randen van hout waar het zijn verblijf creëert als een kom die iets in het gras of de grond is gegraven. De grote delen van monoculturen (granen, enz.) Zijn er beter geschikt voor dan weiden begraasd door koeien waarin het te bloot staat. De vrouwelijke kalveren in haar huis waar ze alleen met de jongeren omgaat.

De haas is solitair en zijn leefruimte beslaat 3 tot 6 km². Het komt 's nachts uit om te eten omdat het lucifuge is, maar het komt ook overdag samen, vooral' s ochtends en 's avonds.

Haas eten

De haas is herbivoor. Zijn dieet zal bestaan ​​uit wilde kruidachtige planten zoals grassen, maar ook gekweekte planten zoals groene granen, jonge wijnstokken, knolgewassen (bieten, rapen...), schors, twijgen en knoppen van jonge bomen, bloemknoppen, zaden, fruit.

Als er geen beschikbaar water in de buurt is, kan het wenden tot planten die rijk zijn aan water, zoals jonge scheuten van gekweekte planten.Terwijl hij zich voedt, vooral 's nachts en bij zonsopgang, geniet hij van de dauw van planten.

haas uit Europa

De haas, te wild voor de tuin

De haaspopulatie is sinds de jaren negentig in Frankrijk aan het afnemen, maar is niet in gevaar.

De haas maakt deel uit van het spel dat jagers opsporen en zelfs opheffen om het los te laten en te schieten om er zeker van te zijn dat ze het spel zien. Dit is een sterke oorzaak van de haassterfte.

Gezien het leefgebied van de haas worden leglessen vaak gedood door landbouwmachines in de velden waar hun huisvesting is geïnstalleerd. Hoewel de haas is zeer geschikt om grote gebieden met intensieve landbouw, dit soort landbouw is ook de bron van pesticidenvergiftiging en afnemende onkruid waarvan hazen voedt.

Het verkeer is verantwoordelijk voor een deel van de sterfelijkheid van hazen wanneer ze de weg oversteken en botsen met een voertuig. Stropen heeft ook invloed op de haas als roofdieren (vos, kraai), maar de belangrijkste oorzaak van de dood van de jonge hazen is de ziekte: pseudotuberculose, acute coccidiose en virussen met inbegrip van die van virale hepatitis is de haas virulent.

Te wild om huizen te benaderen, het is onwaarschijnlijk dat de haas schade zal aanrichten in uw tuin.

Loading...

Video: De haas, cheetah van de polder.

Loading...

Deel Met Je Vrienden