De Grote Bonte Specht (Dendrocopos Major), De Meest Voorkomende Van De Spechten

Loading...

Loading...

De grote bonte specht (Dendrocopos major) behoort tot de familie van spechten (de spechten), herkenbare vogels inclusief hun poten met vier lange vingers met krachtige klauwen. De Grote Bonte Specht is de meest voorkomende van de spechten. Het is een sedentaire vogel wijdverspreid in Europa, waarvan sporen zijn gevonden ongeveer 20 miljoen jaar geleden.

De grote bonte specht (Dendrocopos major), de meest voorkomende van de spechten

Hoe een Great Spotted Woodpecker herkennen?

Het Grote Bonte Hout is voor het eerst herkenbaar aan zijn bonte kleur. Zijn veren zijn wit en zwart, maar zijn onderbuik is felrood. Bij mannen siert een rood vierkant ook hun nek terwijl het bovenste gedeelte van de kop van de vrouw zwart is. De rug van de Grote Bonte Specht is zwart met grote witte vlekken aan de zijkant. Vervolgens heeft deze vogel een krachtige, spitse zwarte snavel en herkenbare scherpe en gebogen vingers, als twee naar voren zijn gericht en twee naar achteren. Een andere bijzonderheid van de Grote Bonte Specht is de taal. Het is erg lang, taps, kleverig, intrekbaar en heeft kleine haken aan het uiteinde.

Schreeuwen en zingen van Great Spotted Woodpecker

De Bonte Specht spreekt een korte, hees en droge schreeuw uit, maar communiceert in wezen met het trommelen van zijn bek tegen de stammen van bomen, vooral tijdens het paarseizoen van februari tot mei en om zijn territorium af te bakenen. De Grote Bonte Specht kan de boom tot 15 ronden per seconde hameren.

Het Grote Bonte Hout is voor het eerst herkenbaar aan zijn bonte kleur

Het leefgebied van de Grote Bonte Specht

De Grote Bonte Specht wordt gevonden in bossen en bossen, van heggen tot boomgaarden tot stadsparken en tuinen. Met zijn poten met grote vingers kan hij gemakkelijk en gemakkelijk langs de boomstammen klimmen.

Grote bonte specht

De grote bonte specht voedt zich bijna uitsluitend met bomen, stammen en hoge takken. Hij tikt met zijn krachtige snavel in de schors en gaat met name voor zijn eten, insecten en hun larven, met zijn overdreven tong in de gaten die hij maakte. De Grote Bonte Specht kan zijn tong meer dan 10 cm uitsteken. Zijn eten is gevarieerd. Kleine ongewervelden en vruchten in de zomer, dennenappels, noten en hazelnoten in de winter. De Grote Bonte Specht zuigt ook het sap van bomen en het kan gebeuren dat kuikens als kleine mussen eten.

Spotted Woodpecker helpt insecten en hun larven te elimineren

Reproductie van de Grote Bonte Specht

De Grote Bonte Specht bouwt zijn nest in maart en april en herbergt het in holten die het in bomen op ten minste vier meter boven de grond graaft. Tussen half mei en begin juni legt het vrouwtje 4 tot 7 eieren die ze gedurende de dag broedt, en het mannetje 's nachts gedurende ongeveer 14 dagen. Het Grote Bonte Hout produceert slechts één broedsel per jaar. De kleintjes vliegen rond de leeftijd van 21 dagen. Als het broedseizoen voorbij is, leven zowel mannetjes als vrouwtjes alleen.

Is het grote bonte hout nuttig of schadelijk voor de tuin?

De Bonte Specht helpt bij het elimineren van insecten en hun larven, die schadelijk zijn voor de tuin, die leven en zich voeden met boomstammen en deze vegetatie doden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, graaft de Grote Bonte Specht alleen de stammen van dode bomen en is daarom niet de oorzaak van de achteruitgang van gezonde bomen.

Loading...

Video: GROTE BONTE SPECHT.

Loading...

Deel Met Je Vrienden