The Goldcrest

Loading...

Loading...

goudhaantje

De goudhaantje is zo klein dat hij soms verstrikt raakt in spinnenwebben!

The Goldcrest (Regulus regulus). Hij is erg klein. Het is ook een van de kleinste vogels in Europa: het meet ongeveer 9 cm en weegt slechts 5 tot 7 g. De levensduur is 7 jaar.

Alle kleuren

  • Olive terug.
  • Wit-beige buik.
  • Op het hoofd, diadeem van oranje veren in het mannetje, geel in het vrouwtje, omlijst door twee zwarte lijnen.
  • Zwarte en puntige snavel.
  • Oog omcirkeld in wit.

Zijn leefgebied

  • Grote evergreens (met name sparren) zijn de voorkeursplaatsen voor de Goldcrest. Maar het is ook te vinden in grote tuinen en parken met sparren, lariksen, dennen...
  • Hardhout en struiken kunnen het ook beschutten tijdens migraties.

Zijn gewoonten

  • Het is hyperactief! Hij is altijd in beweging, fladderend op zoek naar zijn schijntje.
  • Het is niet erg zichtbaar vanwege zijn kleine formaat, maar ook omdat het weinig laat in de boom waarin het zich vestigde.
  • Tijdens de verkering werpt het mannetje zijn hop op.
  • Het voedt zich met insecten die het doorzoekt in het gebladerte en de spleten van de schors van de bomen. Hij kijkt vaak ondersteboven, een positie die zijn krachtige vingers hem toestaan. Hij eet ook spinnen.
  • Het verbruikt weinig zaden en eet degenen die het op de grond vindt. Hij kan komen eten in de tuinen in de winter.

Zijn gezang

  • Zijn lied en zijn kreet zijn zeer acuut, waardoor sommige mensen soms onhoorbaar zijn.

Het beetje meer

Als de Goldcrest zo actief en koortsig is in haar zoektocht naar voedsel, dan is dat omdat het grote behoeften heeft. Inderdaad, hij moet elke dag het equivalent van zijn gewicht in voedsel consumeren, dat wil zeggen tot 7 g. Dit vertegenwoordigt heel wat kleine insecten en spinnen!

Loading...

Video: The Goldcrest and its call.

Loading...

Deel Met Je Vrienden