De Genette, Een Vluchtige Carnivoor Die Doet Denken Aan De Kat

Loading...

Loading...

Genette van Europa of Genette (Genetta genetta)

De gemeente Genette d'Europe of Genette (Genetta genetta) is een klein, slank dier dat de kat herinnert aan zijn grootte maar ook aan zijn silhouet en zijn haar. Vleesetende zoogdier van de familie Viverridae, de genette is inheems in Afrika, meer specifiek aan de Maghreb. Het werd teruggebracht naar Europa om te worden gedomesticeerd, wat verklaart waarom het vandaag in Frankrijk wordt vermeld.

Het genette: identiteitskaart

Het geslachtsel meet meer of minder vijftig centimeter, waaraan het praktisch moet worden toegevoegd voor zijn staart, die aldus zeer lang, tamelijk dik en cilindrisch is. Het is niet erg hoog (20 cm maximaal) en daarom kort op poten. Het seksuele dimorfisme is behoorlijk gemarkeerd, zodat het gewicht varieert van 1,3 tot 2,7 kg, afhankelijk van of het in het bijzonder een vrouw of een man is.

De vacht is niet zijdeachtig, maar eerder ruw, grijsbruin met zwarte vlekken een beetje als tijgerkatten. Op de staart vormen deze zwarte vlekken ringen. Aan de andere kant zijn de haartjes van zijn buik wit en zijn poten zelfs donkerder dan het lichaam.

Zijn spitse snuit is kenmerkend voor zijn driehoekige kop die wordt overwonnen door oren tot 4 tot 5 cm. Als een carnivoor heeft het genette een goed gevulde gebit. De levensverwachting is ongeveer tien jaar, soms meer in gevallen waarin hij gedomesticeerd is.

Het geslacht leeft meestal van de schemering tijdens het jaagt op voedsel, vooral op de grond, hoewel het gemakkelijk in de bomen klimt.

Het fokken begint met het herhaald paren in de nacht. Volgt een draagtijd van meer dan twee maanden, die wordt geboren met een bereik van maximaal 4 kleine behaarde maar dove en blinde die het vrouwtje 4 maanden borstvoeding zal geven. Koppelingen kunnen het hele jaar door plaatsvinden, maar het vrouwtje heeft slechts één nest per jaar, of twee maximum. Het duurt twee jaar voordat de jongeren geslachtsrijp zijn.

Het leefgebied is voornamelijk geconcentreerd in het bos, in dichte bossen, in de buurt van vijvers en andere waterpunten, maar nooit in de buurt van huizen. Hoewel de genet bepaalt de territoriale zone door het afzetten van uitwerpselen en afscheidingen van perianale klieren muskus, ze is geen specifieke standplaats en weinig slaap hier of daar, in het toepassingsgebied, hetzij in een hol verlaten, op een boom of onder een rots.

Het eten van de genette

Genette van Europa of Genette (Genetta genetta)

Genet zijn vleesetende, jagen ze alle kleine knaagdieren zoals muizen en muizen, maar ook konijnen, relmuizen, eekhoorns, evenals vogels, reptielen, amfibieën... Af en toe kan hij zijn dieet van graan aan te vullen en bessen.

Omdat het genette geen bewoonde gebieden nadert, valt het de kippenhok niet aan: het maakt geen deel uit van het ongedierte, integendeel.

Genette, beschermde soorten

Zodra gejaagd voor zijn vacht, wat niet het geval is, wordt de genet niet geclassificeerd als schadelijke soorten beschermd, maar de bevolking is vrij uit te breiden in Frankrijk, waar ze regelmatig in het zuidwesten kwartaal wordt gezien, wetende dat zijn aanwezigheid meer en meer wordt waargenomen vanaf de route van de Loire naar het Rhônedal.

De genet wordt beschermd op verschillende niveaus vandaag door de Conventie van Bern van 19 september 1979 in de bijlage 3 op de natuur door Europese richtlijnen van 21 mei 1992 en 27 oktober 1997 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en fauna en de wilde flora, en door het ministerieel besluit van 17 april 1981 betreffende zoogdieren beschermd door het hele grondgebied en geeft genet totale bescherming in heel Frankrijk.

(foto door Guérin Nicolas (berichten) - Persoonlijk werk, CC BY-SA 3.0)

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden