De Hermelijn, Knaagdierjager

Loading...

Loading...

hermine (Mustela-errminea)

De hermelijn (Mustela-errminea) is een klein vleesetend dier dat behoort tot de familie Mustelidae, wiens silhouet elegant is en het bont is vermaard. Het behoort tot de symboliek van Bretagne en werd in de Middeleeuwen als huisdier gebruikt. De hermelijn evolueert vooral in de vrij koude of bergachtige gebieden vanaf 1000 m hoogte, met name in Europa.

De hermelijn: identiteitskaart

De hermelijn doet een beetje aan de wezel denken omdat hij ook fijn en volumineus is, maar hij is groter: de mannelijke hermelijn meet tussen 15 en 30 cm waaraan we de staart van 7 tot 12 cm moeten toevoegen. Seksuele dimorfisme is vrij duidelijk in hermelijn, het vrouwtje is veel minder indrukwekkend, dat wordt gevonden in gewicht: 125 tot 270 g voor de vrouw tegen 150 tot 450 g voor de man. Ze is kortbenig, met een spitse snuit, kleine, ronde oren en 34 tanden.

In de zomer is de vacht bruin aan de bovenkant en wit aan de onderzijde, met een duidelijke afbakening, en in de winter heeft zijn haar de neiging om wit te worden, vooral in erg koude gebieden, maar de top van zijn staart is nog steeds erg donker.

Waarom wordt hermelijnbont in de winter wit?

hermine (Mustela-errminea)

De winterlaag van hermelijn wordt wit in de winter onder bepaalde omstandigheden: het is noodzakelijk dat de temperatuur voldoende koud is (ten minste -1Ā° C) tijdens de rui. Afhankelijk van de temperatuur op dit moment, kan het haar uit twee kleuren bestaan, dwz "taart". Melanine geeft kleur aan het haar en het is de afwezigheid waardoor ze wit worden. Bovendien, in het hoge noorden, fuseren ze met de besneeuwde grond en ontsnappen ze gemakkelijker aan hun roofdieren (roofvogels, buizerds, uilen...).

De hermelijn leeft anders in de winter wanneer het 's nachts uitkomt, de zomer wanneer het vooral overdag actief is. Ze kan op haar achterpoten staan, vooral om op hun hoede te zijn. Ze klimt erg goed en zwemt ook. In geval van dreiging, kan het een schrille kreet uitzenden om de vijand te ontvluchten. Om te slapen en warm te blijven, wikkelt ze zich op haar hoofd in haar staart.

In theorie is hermelijn vrij solitair en discreet kan het op zijn best 10 jaar duren, maar de levensduur is redelijk gemiddeld 1 tot 2 jaar.

Reproductie van hermelijn

De reproductie van hermelijn begint met de paring van de lente, rond mei en juni, een paar weken na de geboorte van de vrouwtjes, omdat ze dan al vruchtbaar zijn. Het bevruchte ei zal echter pas worden geĆÆmplanteerd: de zwangerschap begint pas 8 maanden tot 1 jaar later! Het zal tussen de 3 en 4 weken duren en het afkalven geeft 4 tot 10 kleine blinden, doof en bijna haarloos afgezien van een dorsale manen. Uitgestelde zwangerschap verklaart waarom de zwangere hermelijn slechts Ć©Ć©n nest per jaar heeft. Het vrouwtje geeft borstvoeding aan de jongeren die na 3 maanden zelfstandig worden en tussen 9 maanden en 1 jaar geslachtsrijp zijn.

Het leefgebied van de hermelijn

Het leefgebied is voornamelijk geconcentreerd in berggebieden tussen 1.000 en 3.000 meter boven zeeniveau. Het wordt niet gevonden in het Middellandse-Zeebekken waar het klimaat te warm voor haar is. Het kan echter dichter bij bewoonde gebieden zijn, vooral om voedsel te vinden. De heggen, gecultiveerde vlaktes, heggen, heuvels, zijn ook zijn speelterrein en vooral de jacht die zich tot honderd hectare kan uitstrekken. Ze woont meestal in een hol, een stapel stenen of een boomgat, maar ze heeft verschillende verblijven verspreid over haar jachtgebied.

Het hermelijnvoedsel

hermine (Mustela-errminea)

De hermelijnen voeden zich met kleine knaagdieren zoals woelmuizen, ratten, muizen, veldmuizen, maar zijn ook dol op mollen, spitsmuizen en zelfs kleine konijnen. Ze eet ook reptielen, insecten en soms vogels.

Ze jaagt ofwel ondergronds, waar ze haar hoog ontwikkelde reukvermogen activeert, op de grond en in de lucht, waardoor ze haar gehoor, zicht en geur natuurlijk met succes kan gebruiken.

De hermelijn, een niet-bedreigde soort

De hermelijn is al lang op zijn pels gejaagd, maar vandaag is het niet langer omdat het niet langer mode is. Er kan zelfs officieel opnieuw op gejaagd worden sinds 2012, maar het wordt nauwelijks beoefend: het maakt geen deel uit van bedreigde diersoorten en de populatie lijkt stabiel te blijven.

Omdat het niet schadelijk is, is er geen interesse in jagen, vooral als het gaat om het reguleren van populaties kleine knaagdieren die de tuiniers kunnen irriteren!

(foto 2 door Mustela_erminea_winter.jpg: Steven Hintderivative werk: Guerillero (talk) - CC BY-SA 3.0 en foto 3 door soumyajit nandy uit Kolkata, India - Stoat | Jispa, Himachal Pradesh - CC BY-SA 2.0)

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden