De Slaapmuizen, Een Knaagdier Dat Zich Op De Daken Nestelt

Loading...

Loading...

De slaapmuizen (Glis glis)

De slaapmuizen (Glis Glis) is het grootste knaagdier van de familie Gliridae naast lérot en muscardin. Dit kleine zoogdier, genaamd grijze slaapmuis, gewone slaapmuis of slaapmuis, is vooral 's nachts actief als het niet in winterslaap is... soms op de zolder van onze huizen!

De slaapmuis: identiteitskaart

De Loir meet 15 tot 20 cm, waaraan een pluimstaart van 10 tot 18 cm moet worden toegevoegd voor een gewicht van 80 tot 200 gram. Hij draagt ​​een grijze jas die bruin of rood aan de zijkanten kan trekken, terwijl zijn wangen en buik wit zijn. Zijn ogen zijn omrand met zwart haar waardoor ze opvallen. De iets langwerpige kop wordt overwonnen door kleine ronde oren en de snuit heeft snorharen (snorharen) waardoor het 's nachts obstakels kan herkennen. De onderkant van zijn benen scheidt een kleverige substantie af die het mogelijk maakt om een ​​haak te hebben voor zijn verticale bewegingen die de meerderheid zijn aangezien hij niet op de grond beweegt, maar het is een uitstekende klimmer en springer, zeer wendbaar. Naar schatting is de levensverwachting tussen 7 en 9 jaar oud.

De slaapmuizen slaan hun tanden extreem hard wanneer ze een roofdier willen laten schrikken, maar het kan ook een scherp piepend geluid en schrille kreten uitzenden om anderen te waarschuwen voor een gevaar in de buurt. Door een soort autotomie kan de punt van zijn staart loslaten om te ontsnappen aan een roofdier die probeert het te vangen. Zo niet, dan maakt het een geluid dat gaat tussen knorren en snurken.

slaapmuis in winterslaap

Net als muscardin, bevrucht de dormouse in de herfst voordat hij in de winter overwintert, van oktober tot april, in overwinteringsnesten die hij op de grond tussen 15 en 60 cm diep creëert. Aangezien zijn winterslaap erg lang is, danken we hem de uitdrukking "slaap als een slaapmuis"!

Buiten zijn winterslaapperiode woont de slaapmuis in een nest dat het in hoogte heeft gebouwd vaak op het niveau van een boomhut, in een boomgat, of een muurgat, of een ondiep hol. Het nest is opgebouwd uit winterslaap met mos, takjes, gras en droge bladeren zodat de binnenkant gezellig is. Hij komt uit zijn nest in de schemering, voor de nacht, waarin hij op zoek gaat naar iets om te eten.

De slaapmuis leeft voornamelijk in loofbossen (beuken, eiken...) maar wordt ook aangetroffen in parken, boomgaarden, struiken, hakhout hagen, houten randen en tuinen, om nog maar te zwijgen van huisvesting. Het is een vrij zittend dier met een bewegingsbereik van ongeveer 3 tot 4 ha, en hij woont met zijn gezin. Ik tel gewoon een paar individuen.

De reproductie van de slaapmuis

De voortplanting vindt plaats van juni tot augustus, gevolgd door een zwangerschap van Ă©Ă©n maand, waarna de geboorte van het enige nest van het jaar aanleiding zal geven tot 2 tot 9 jongen, die kaal en blind zullen zijn. Het vrouwtje geeft ze zeven weken borstvoeding. Ze zullen ongeveer 10 maanden geslachtsrijp zijn.

Het eten van de slaapmuizen

De slaapmuizen (Glis glis), behendige klimmer

De slaapmuis is een van de allesetende dieren. Zijn dieet bestaat in de eerste plaats uit zaad en gedroogd fruit, maar het laat de vruchten van je boomgaard niet liggen, wat het ook is: pruimen, mirabellen, appels, peren, braambessen, vijgen... Het knabbelt aan de knoppen, jonge scheuten en bloemen, ook feeds op paddenstoelen en schors. Afgezien van dit vegetarische menu eet de slaapmuis ook insecten, pissebedden, slakken en zelfs kuikens die uit het nest zijn gevallen.

De slaapmuizen, een niet-bedreigde soort

De roofdieren van de slaapmuizen zijn nachtelijke roofvogels (uil met lange oren, bosuil), marter, wilde kat en marter. Het is geen bedreigde soort en daarom wordt de soort niet beschermd door de voorschriften, behalve de opname in bijlage III van de Berner Conventie, wat betekent dat elke exploitatie zodanig wordt geregeld dat de soort wordt behouden. bestaan ​​van populaties uit gevaar.

In Frankrijk, waar het overal op het grondgebied behalve het noorden en een groot deel van de Atlantische boog wordt gevonden, is de dormouse vooral verontrustend wanneer het zich op de zolder van de huizen vestigt: het maakt een zeer heady lawaai van snoring dat herinnert zich dat van het nest van een horzel.

Probeer ze niet te vergiftigen, je kunt je huisdieren doden, maar ook andere kleine dieren zoals muizen die door je kat kunnen worden gevangen en die ook vergiftigen. Gebruik dubbele vallen waarmee je de dormice kunt vangen zonder hem te doden, zodat je hem in een bos rond je huis kunt laten vallen. Duif ze alleen bij mooi weer, wanneer ze geen winterslaap hebben, anders zouden ze in de winter totaal gedesoriënteerd zijn in de natuur.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden