De Aalscholver, Zeekraal

De aalscholver is een middelgrote water-vogel uit de familie Phalacrocoracidae van de orde Peleciformes zoals jan-van-gent, pelikaan of fregat. Zijn naam komt van de samentrekking van zijn Latijnse naam Corvus Marinus wat betekent zeegraaf. Er zijn verschillende soorten aalscholvers, waaronder de meest voorkomende aalscholver, de aalscholver met dubbele crested of de aalscholver. Hij is een uitstekende visser, zozeer zelfs dat hij door mensen in sommige delen van de wereld getemd wordt om vis op zijn plaats te vangen.

De aalscholver, zeekraal

Hoe een aalscholver te herkennen?

Aalscholvers zijn vogels met een donker, glanzend verenkleed met metallic highlights. Sommige soorten hebben witte onderzijde. Deze vogels zijn herkenbaar aan hun zwemvliezen. Hun rekeningen zijn lang, krachtig en krom. Ze hebben ook een kenmerk op het niveau van hun keel, een soort zakje.

Huil en lied van de aalscholver

De mannelijke aalscholver is degene die we het meest horen. Het maakt rauwe geluiden die lijken op krassen en kreunen. Hij gebruikt deze geschreeuw tijdens de verkering displays, in geval van gevaar en wanneer hij weg vliegt of landt.

Aalscholver tijdens de vlucht

Aalscholver leefgebied

De aalscholver is een watervogel die in de buurt van de kust woont, vooral op de kliffen, meren en rivieren waar hij voedsel vindt. Hij is zeer bedreven in het water, maar nogal onhandig op de grond. De aalscholver is meestal een kudde, dat wil zeggen, hij leeft in koloniën die bestaan ​​uit heel veel verwanten, in de buurt van de voedselbronnen. Opgemerkt wordt, geïnstalleerd op zitstokken zodra het vissen voorbij is, de vleugels wijd ingezet om zijn verenkleed te drogen is niet waterdicht. Hij slaapt ook in groepen op veilige plaatsen, in bomen of struiken. Aalscholverkolonies bereiken hun voedselplek elke dag op herkenbare V-vormige vluchten en golvende lijnen.

Aalscholverie

De aalscholver voedt zich bijna uitsluitend met vis, van de kleinste tot de grootste, zoals alen, die hij vangt door te duiken onder water aangedreven door zijn zwemvliezen. Sommige soorten aalscholvers die de kust bezoeken, kunnen tot 25 of 50 meter duiken om hun voedsel te vangen. Hij keert terug naar de oppervlakte van het water en neemt zijn prooi altijd als eerste het hoofd. De aalscholver verwerpt, eenmaal per dag, alle delen van de vis die hij niet verteren (de randen en de schubben) in de vorm van ballen. Het eet ook schaaldieren, weekdieren, kikkers, reptielen en waterinsecten.

Aalscholver voedt zich bijna uitsluitend met vis

Repetitie van aalscholvers

Aalscholvers broeden meestal in bomen of struiken omgeven door water, meestal in koloniën. Maar hij kan het ook in menselijke gebouwen bouwen. De meeste aalscholversoorten hebben slechts één broed per jaar. Het vrouwtje legt 2 tot 4 eieren eind april, begin mei, die ze op haar beurt met het mannetje ongeveer 25 dagen broedt. De jongen verlaten het nest na 80 dagen.

Is de aalscholver nuttig of schadelijk voor de tuin?

Gezien het zeer grote aantal aalscholvers in onze regio's, worden ze ervan beschuldigd bepaalde vissoorten te bedreigen. Men moet zeggen dat ze gemiddeld 1 kg vis per dag nodig hebben. In de tuin kan het ook de oorzaak zijn van het verdwijnen van kikkers en padden voor degenen die een vijverbevoorrading hebben.

Deel Met Je Vrienden