De Goudvink (Pyrrhula-Pyrrhula), De Discrete Vogel Met Een Rode Buik

Loading...

Loading...

De goudvink, wiens echte naam de goudvinkpioen is (Pyrrhula pyrrhula), behoort tot de familie Fringillidae, kleine of middelgrote passerines (ongeveer 15 cm). Er zijn negen ondersoorten van deze goudvink. Het is een discrete vogel dat we vooral de winter in parken en tuinen opmerken wanneer deze zich met andere soortgenoten verzamelt om naar voedsel te zoeken.

De goudvink (Pyrrhula-pyrrhula), de discrete vogel met een rode buik

Hoe een goudvink herkennen?

De goudvink is gemakkelijk herkenbaar aan zijn gedrongen uiterlijk en grote kop. Het is een kleurrijke oranje-rode vogel op zijn underparts evenals op zijn wangen en keel. Zijn hoofd en staart zijn zwart terwijl zijn achterdeel wit is. De vrouwelijke en de kleine goudvink zijn niet zo kleurrijk als de man: hun vacht is grijsbruin. De goudvink heeft een zwarte kegelvormige snavel.

Huil en lied van de goudvink

De kreet van de goudvink lijkt op een licht, melancholisch fluitje, het zingen ervan is gewoon hoorbaar gebabbel, afgewisseld met gesis.

De Bouvreil van de familie Fringillidae

Het leefgebied van de goudvink

De goudvink wordt gevonden in heel Frankrijk, behalve in het zuiden, vooral in bosrijke gebieden, breedbladige en gecultiveerde gebieden. Hij waardeert ook de boomgaarden, vooral in de winter en het vroege voorjaar, evenals parken en tuinen, maar hoe minder er minder omdat het liever niet geschoren heggen, goed met dichte struikgewas van doornige struiken en dik. De goudvink is sedentair, alleen degenen die aanwezig zijn in het noorden van Frankrijk migreren een beetje naar het zuiden van het land in de winter.

De kornoelje (Cornus sanguinea), de landesdoorn (Acer campestre), de bergas (Sorbus aucuparia), de zwarte ouderling (Sambucus nigra), de liguster (Ligustrum vulgare), viburnum (Viburnum lantana en Viburnum opulus) zijn de meest populaire bomen voor de goudvink omdat ze zowel de ideale nestruimte als het voedsel vinden dat ze nodig hebben.

Goudvink eten

Het ruwe voer van de goudvink bestaat uit zaden van deze bomen en as, berk, brandnetel of braam. Hij waardeert ook vooral de knoppen van fruitbomen. Hij voedt zich ook met bessen en insecten, waaronder enkele spinnen die hij jaagt met brio.

Is de goudvink nuttig of schadelijk voor de tuin?

Reproductie van de goudvink

Het broedseizoen van de goudvink, die het hele jaar in paren blijft, is tussen april en augustus. De vrouwelijke bouwt het nest, geholpen door de man die takjes brengt, verborgen in een heg, dikke bus of op de tak van een boom, tussen 1 en 3 m hoog. Het vrouwtje heeft 2 tot 3 broedjes per seizoen, waarbij ze 4 tot 6 eieren legt die ze veertien dagen broedt. Tijdens de incubatie voedt het mannetje het vrouwtje door voedsel dat is opgeslagen aan de basis van zijn snavel en aan de zijkanten van zijn tong. Bij de geboorte van de kuikens voeden beide volwassenen ze tot ze na 2 weken opstijgen.

Is de goudvink nuttig of schadelijk voor de tuin?

De goudvink kan schadelijk zijn in boomgaarden en tuinen met fruitbomen. Hij houdt van knoppen en draait zich om naar de bomen die hij plundert als hij niet genoeg zaadjes kan vinden om zichzelf te voeden.

Loading...

Video: .

Loading...

Deel Met Je Vrienden