Merel (Turdus-Merula), De Zwarte Vogel Met Oranje Bek

Loading...

Loading...

de Merel (Tudus merula) is een veel voorkomende vogel in onze tuinen in de stad en op het platteland. Het is een van de 5 meest talrijke vogelsoorten in Frankrijk. Het donkerzwarte verenkleed, de oranje snavel, het melodieuze nummer in de ochtend maken Merel tot een zeer herkenbare vogel. Een lastige vogel voor sommigen, het speelt niettemin een belangrijke rol in de balans van fauna, gunstig voor de tuin.

merel

Hoe een merel herkennen?

Lang met een donker verenkleed is de merel heel herkenbaar. Maar er zijn verschillen in uiterlijk afhankelijk van het geslacht en de leeftijd van de merle. Wanneer het mannetje volwassen is, zijn zijn veren erg zwart en saai. Het is ook herkenbaar aan zijn oranje snavel en grijze of bruine ogen, omringd door oranje. Zijn poten zijn bruin of rood.

Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed, minder donker dan het mannetje, lichter aan de onderkant en soms gespot. Zijn bek is bruin, maar hij kan geelachtig worden naarmate hij ouder wordt. De merel lijkt niet veel op volwassenen. Het verenkleed is lichtbruin met een roodachtige tint op het gezicht, de keel en de borst en is gespikkeld of gestreept met buff kleur. De snavel is lichter dan die van het vrouwtje en de poten zijn lichtroze.

vrouwelijke merel

Huil en lied van de merel

De merel is een zeer goede zanger met een gevarieerd repertoire dat kan worden ingedeeld in 4 thema's. De eerste is de "call zingen" een merel problemen bij de communicatie met andere honden, wat vertaald kan worden als een "tchouc tchouc". De tweede is te horen in de lente, ten tijde van de liefde. De zwarte merel zendt dan een zeer melodieus nummer uit met flitsende noten, het "liefdeslied" of de ramage genoemd. Deze vogel heeft ook een bepaalde schreeuw bij zonsopgang en zonsondergang die op deze lettergrepen lijkt: "pin-pin". De merel groeit ook een zeer snelle, schokkerige, specifieke schreeuw, 5 of 6 keer herhaald, in geval van gevaar of zorgen.

Habitat van de merel

Oorspronkelijk leefde de merel in bossen en bossen in landelijke gebieden. Maar het heeft zich wijd verspreid in de tuinen en bosjes van steden. Waar er zijn bladverliezende bomen, hagen of struiken, kan de vrouwelijke installeren zijn nest gemaakt van gras, modder en bekleed met zachte vegetatie, gebouwd in ongeveer 3 dagen. Er is ook een andere variëteit van Merel in de bergen op grote hoogte.

Blackbird-dieet

De merel heeft een dieet dat verschilt afhankelijk van de seizoenen. In de herfst, winter en als het weer vochtig is, voedt het zich voornamelijk met insecten, slakken en regenwormen die het op de grond aantreft. Aardwormen zijn het hoofdvoedsel van kleine merels. In het voorjaar en de zomer, merel diversifieert haar dieet met fruit (kersen, vijgen, bramen, enz.) En meidoorn bessen (Crataegus laevigata), rozen, brandende struik (Pyracantha coccinea), kornoelje ( Cornus), houtskool Europe (Euonymus europaeus), gemeenschappelijke klimop (Hedera helix), sleedoorn (Prunus spinosa), van lijsterbes (Sorbus aucuparia), vlier (Sambucus nigra), liguster (Ligustrum vulgare ) of zelfs viburnum.

Broedsel van kleine merels

Blackbird reproductie

Bij merels vormen paren aan het eind van de winter en vindt de paring plaats in de lente van eind maart. Het is de vrouw die het nest bouwt, waar ze 3 tot 6 eieren legt die ze gedurende veertien dagen broedt. Het aantal broedsels varieert van 3 tot 5 in een jaar. Beide ouders voeden de jonge voor ongeveer 2 weken, en vervolgens de kleine verlaat het nest te verbergen in de omringende vegetatie nog steeds gevoed door de ouders gedurende 3 weken. De kuikens zijn na een maand onafhankelijk.

Is merel nuttig of schadelijk voor de tuin?

De merel is niet populair bij tuinders die fruitbomen bezitten omdat de merel in de zomer dol is op fruit. Maar als een roofdier van naaktslakken, slakken en insecten die schadelijk zijn voor planten en bloemen uit de tuin, merel is een goede regulator van deze plagen.

Loading...

Video: HERKEN DE MEREL.

Loading...

Deel Met Je Vrienden